Vägen till World Bowl


Carl-Johan Björk är beviset att hårt arbete lönar sig, att det inte är fel att sätta höga mål och våga satsa på sina drömmar.

Under flera år har han dominerat i Sverige, både på junior och senior nivå, men få hade väl trott att han skulle mäta sig lika bra mot NFL-spelare i NFLE. Visst det gäller att ha tur och vara på rätt plats vid rätt tillfälle, men för att kunna ta vara på tillfället krävs det att man är redo att visa vad man går för när man väl fått sin chans.

Vägen till NFLE har varit kantad av hårt arbete och uppoffringar. Många timmars träning, där varje set räknas, alltid köra fullt, inte hoppa över något, alltid ge det där lilla extra. Inte lyssna på kompisar som tjatar om fester, inte lyssna på suget efter skräpmat eller tröttheten tidiga träningsmornar. Total fokusering. Allt för att komma närmare ett mål som inte ens Carl-Johan riktigt vågat formulera.

Men när han står där i huddlen, bredvid spelare från NFL, och kallar spelen under matcherna, kan man inte annat än tänka att ”här hör han hemma”. Vi har bara haft honom till låns hemma i Sverige. Visst han är ”bara” en national och hade hans föregångare Japanen Ishida inte blivit skadad hade han nog inte fått se så mycket speltid första året. Men han fick en chans och han tog vara på den, mer än väl.

Tror det är svårt att förstå storleken i det hela när man sitter hemma i Sverige och läser en och annan rapport om hur det går för Carl-Johan där borta i NFLE. Bara att stå på sidlinjen inför de 20-30 000 på läktarna ger en rysningar, jag kan bara drömma om hur det är att vara inne på planen. Att gå genom Utrecht (där Admirals bor) en kväll med fans som känner igen en och hejar. Att träna och spela ihop med killar som varit bland de bästa på sin position i hela sitt liv, som startat på skolor som Florida, Washington och Michigan.

Att dessutom få boende, resor och mat gratis och för att inte tala om det, bra betalt och syssla med sin hobby på heltid. Det hoppas jag är en inspiration till alla unga spelare, våga offra vad det krävs för att nå era drömmar.

Nu är det här självklart inte slutet av Carl-Johans resa, utan den närmar sig endast en av många höjdpunkter, nämligen World Bowl. Nästa lördag får vi förhoppningsvis se Sveriges första World Bowl vinnare. Och han kommer inte att vinna från sidlinjen, utan han kommer som tidigare att spela 50% av alla defense spel och vi håller tummarna att framgången håller i sig som under säsongens andra matcher. Vilket tagit honom en god bit på väg mot rekordet för flest antal tacklingen för en rookie LB.

Carl-Johan är en perfektionist och är nog den på Amsterdams defense som är mest kritisk när de själva betygsätter sina prestationer efter filmmötena. Efter matcherna handlar pratet mycket om vad han tycker att han borde ha gjort bättre. Påpekade lite fint efter matchen i lördags, när han var missnöjd över antalet tacklingar, att han faktiskt bara spelar 50% av matcherna jämfört med de andra defense killarna.

Men det är denna perfektionism och strävan efter att alltid vilja bli bättre, som tagit honom dit han är. Och det är denna vilja som kommer att ta honom längre.

Så på lördag när du står där på planen och matchen ska börja, tänk på alla sms om ”är det ok att äta popcorn”, alla wienerbröd du tackat nej till, karriären som dina polare har men du offrat, alla timmar av träningsslit när andra varit ute och supit…

Blunda en sekund och njut.

Och se sedan till att sparka rumpa!

Cecilia Håkansson

Bilder från Admirals matcher och träningar hittar du här